13 May 2007

Nevěřte všemu, co v Marketing Media píšou



Na kvalitu obou našich tuzemských odborně-profesních magazínů z marketingově komunikační branže mám svůj vlastní názor. Můj pocit jak ze Strategie tak z Marketing Media by se dal asi nejlépe vyjádřit následovně:
"Tak...já jsem se vám podíval dozadu na ten -- no na ten jmenný rejstřík...a nenašel jsem tam ani Ferdu s Pytlíkem, ani Ferdu bez Pytlíka, no a na konec jsem tam nenašel ani ten jmenný rejstřík."
Číst Strategii je vyložená ztráta času a její informační či vzdělávací hodnota je nulová (pokud vás teda ovšem nezajímá, které že to tendry jsou zrovna "v lehu" nebo "v běhu" - viz str. 6).

Marketing Media, a to musím přiznat, sem tam dokáže nějaký poučný či zajímavý obsah vyprodukovat. Týká se to také úvodníků Daniela Koppla (MaM). Ty nebývají špatné. Každopádně o třídu výš než ve Strategii. Ale nechme teď Strategii její vlastní naprosto marný název, formát, obsah i grafický vzhled a řekněme si něco o tom, jak s informacemi nakládají v modernějším Marketing Media.

Posílali jsme jim nedávno takovou, řekněme dosti nedomyšlenou tabulku, ve které po nás chtěli vyplnit, kdo že je to vlastně konkrétně zodpovědný za hlavní marketingové oblasti ve Škoda Auto. Spolu s poptaným materiálem na článek o "nejvýznamnější marketingové události loňského roku 2006" (asi není žádným tajemstvím, že to byl launch 4. modelové řady - Škoda Roomster...). Neřeknou vám přitom k jakému účelu to přesně má sloužit - kde a kdy to plánují umístit. Zkrátka máte dodat, co se po vás chce, takže to v dobré víře uděláte a spoléháte se přitom na to, že daný zodpovědný redaktor používá hlavu a nebude si nic sám vymýšlet a hlavně nepoplete nic z toho, co jste mu poslali.

U Marketing Media - chyba lávky, přátelé.

Dubnová příloha Top značky, respektive místo, věnované Škoda Auto, je toho důkazem. Vezměte si např. už tu úvodní tabulku (ta byla stejná pro všechny firmy v této příloze jako Top značky uvedené). Poznáte z toho (viz obr. výše) na první pohled kdo je zaměstnancem firmy a kdo je pracovníkem "Agentury"? Je ta "Odpovědná osoba" pracovníkem firmy nebo zaměstnancem "Agentury" mající danou oblast na starost jako client service director příp. ředitel?

Dále - jak je možné, že si pan redaktor o své vlastní vůli doplní do řádku "Media" osobu, která 1. je cca půl roku na mateřské, a 2. není za "Media" onou zodpovědnou osobou? Radka Čihulková byla ještě na podzim min. roku jako koordinátorka (šéfka týmu) brand managerů. Média si řídí každý z brand managerů samostatně, proto jsme to pole posílali nevyplněné - pouze s názvem mediální agentury (mediacom).
Thorsten Jux není zaměstnancem Škoda Auto. Je šéfem naší reklamní agentury Leagas Delaney Praha a je zároveň vrchním plánovačem. Jeho jméno jsme právě ve spojení s LD Praha posílali, ale opět - pánům z MaM bylo zatěžko zvednout telefon a případné nejasnosti si ověřit.

Bohužel to ještě není všechno a to nejlepší nás teprve čeká... Co nás po shlédnutí zmíněné str. v příloze totálně odrovnalo, byl závěr naší "mini-case" o Roomsteru v podobě poslední věty. Tu snad mohl napsat opravdu jenom idiot:
"Tento model je z pohledu marketingové komunikace revoluční především v tom, že se poprvé na její přípravě podílela jen zahraniční reklamní agentura a zadruhé se jedná o první automobil této značky komunikovaný na principu image."

???!!!

Tak za prvé, pánové, je to kravina, kterou bych odpustil studentovi prvního ročníku VŠ v kursu Úvod do marketingových komunikací. Za druhé jsme nic takového v původním materiálu neuváděli a je nemilé, že si teď může člověk myslet, že v té škodovce jsou úplná jelita, jestli dokáží něco takového dát dohromady. Nejsme, jelita je třeba hledat v příliš aktivních redaktorech Marketing Media, kteří fabulují o 100 6, bez odborných znalostí a bez schopností poznat, že i tak píší nesmysly:
- není pravda, že na launchi Roomsteru se "poprvé podílela jen zahraniční reklamní agentura" a nerozumím tomu, proč by to mělo být nějak "revoluční"...
- "první automobil této značky, komunikovaný na principu image". Asi jsem málo nebo špatně studoval. Možná jsem zrovna chyběl ve škole a měl bych vrátit oba své VŠ diplomy a v práci dát výpověď pro základní neznalosti :-) Protože "komunikovaný na principu image" prostě nedávám... Nehledě na to, že jde samozřejmě o čirý nesmysl.

Tento "profesionální výkon" redaktorů Marketing Media jsme mezitím již reklamovali a věřím, že sem brzo napíšu, jak to dopadlo :)

Rada na závěr - nevěřte všemu, co v našich odborných magazínech čtete.

TG


4 comments:

Anonymous said...

Hustý výtvor :)

alex said...
This comment has been removed by a blog administrator.
alex said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Vaši tabulku, Tome, evidentně zpracovával některý ze sabotérů, kterých se ve zmiňovaném od(p)borném perioduku vyskytuje povícero. Například ten, který tančí s vlky nemá rád PR a naprosto cíleně jsou téměř veškeré jeho články o této, bezesporu významné, branži silně negativní. Smůlou všech píáristů, kteří se snaží o dobré PR PR, je, že nikoho jiného na toto téma v MaM nemají. Přeji hodně zdaru při komunikaci se všemi médii a pevné nervy při čtení výsledných výstupů! PR guru :-)